NEW YORK - In de VN oefenen Westerse en Arabische landen diplomatieke druk uit op Rusland om in te stemmen met een resolutie waarin het geweld van Syrië tegen demonstranten wordt veroordeeld.

De Veiligheidsraad bespreekt de situatie in Syrië later op de dag.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en haar Franse en Britse collega's, Alain Juppé en William Hague, zijn persoonlijk bij de vergadering aanwezig. De vergadering staat gepland voor 21.00 uur Nederlandse tijd.

Resolutie

Zij willen dat een resolutie wordt aangenomen waarin de Syrische president Bashar al-Assad wordt opgeroepen zijn macht over te dragen aan zijn plaatsvervanger. Syrië heeft dit voorstel eerder al resoluut afgewezen.

Het Kremlin weigert tot dusver zijn laatste bondgenoot in het Midden-Oosten te laten vallen. Rusland heeft vetorecht in de Veiligheidsraad en kan zodoende elke resolutie blokkeren. Moskou en Damascus zijn al decennia vrienden.

Volgens de Russische onderminister Gennadi Gatilov van Buitenlandse Zaken leidt de ontwerpresolutie niet tot een oplossing. Het zal Syrië ''op het pad van de burgeroorlog brengen''.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten