AMSTERDAM - Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Volksgezondheid haalt 1,35 miljoen uitgedeelde condooms terug omdat er meldingen binnenkomen over gescheurde en lekke condooms.

De condooms zijn deze maand uitgedeeld ter gelegenheid van de festiviteiten rond het honderdjarige bestaan van het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC).

Aidsactivist Sello Mokhalipi van de Treatment Action Campaign zei bij het ministerie aan de bel te hebben getrokken, omdat mensen massaal kwamen vertellen dat hun condoom was gescheurd.

Sommigen waren in paniek, omdat ze aids hadden en bang waren dat ze hun partner hadden besmet, aldus Mokhalipi. "We hebben water in de condooms gegoten en ze lekten niet maar op één plek, ze waren zo lek als een zeef."

Hele land

Het is niet duidelijk hoeveel van de uitgedeelde condooms reeds zijn gebruikt en hoeveel er zijn teruggehaald. De partij condooms is rond 18 januari teruggeroepen. De condooms zijn uitgedeeld in Bloemfontein, waar het ANC van 6 tot 8 januari zijn eeuwfeest vierde.

Volgens Mokhalipi heeft het ministerie geen landelijke waarschuwing tegen de condooms doen uitgaan. "De mensen kwamen uit het hele land naar Bloemfontein en hebben waarschijnlijk veel condooms mee naar huis genomen."

Aids

Zuid-Afrika telt meer aidsslachtoffers en seropositieven dan welk ander land dan ook. President Jacob Zuma wordt geprezen omdat hij het aidsbeleid nieuw leven heeft ingeblazen, nadat zijn voorganger Thabo Mbeki zich openlijk had afgevraagd of hiv wel aids kan veroorzaken.

Onder Mbeki bestond er een wantrouwen tegen medicijnen die patiënten in leven hielden en werden behandelingen met knoflook en citroen als adequater middel toegejuicht.