TALLAHASSEE - De stemlokalen voor de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Florida zijn geopend.

Republikeinen kiezen daar dinsdag de presidentskandidaat van hun voorkeur. Romney ligt in opiniepeilingen ver voor op zijn belangrijkste tegenstrever Gingrich.

Veel kiezers hebben hun stem vroegtijdig uitgebracht. Onder hen had Romney dinsdag een voorsprong van 12,5 procent op Gingrich.

Romney (64) is een steenrijke mormoonse ondernemer en oud-gouverneur van Massachusetts. Hij won al de voorverkiezing in New Hampshire. In Iowa verloor hij nipt van Santorum, hoewel hij aanvankelijk tot winnaar werd uitgeroepen.

Nek-aan-nekrace

Ondanks de peilingen verwacht Gingrich (68) een nek-aan-nekrace in Florida. ''We gaan door tot de Republikeinse Conventie. Ik geloof dat de Republikeinse Partij geen gematigde persoon uit Massachusetts zal kiezen die pro-abortus, pro-wapenbeperking en pro-belastingverhoging is'', aldus de aartsconservatief Gingrich.

Na Florida volgen nog voorverkiezingen in tientallen andere Amerikaanse staten. De winnaar neemt het in november op tegen de Democratische president Barack Obama.

Gingrich, die enige tijd geleden voorstond in de peilingen, heeft volgens onderzoekers veel minder geld uitgegeven aan advertenties.

The Christian Science Monitor denkt dat Romney tot wel vijf keer meer betaalde. Ook is becijferd dat Romney en zijn aanhangers meer dan 12.000 televisiespotjes financierden. Het kamp Gingrich 'slechts' 210.

Florida naar Republikeinse stembus