PARIJS - Een groep linkse Franse senatoren heeft de Constitutionele Raad dinsdag gevraagd de wet te blokkeren die de ontkenning van de genocide op Armeniërs verbiedt.

De Turkse regering is woedend over de Franse wetgeving die ze racistisch noemt.

Toen de Nationale Assemblee (Franse Tweede Kamer) de wet in december aannam, bevroor Turkije de diplomatieke en militaire banden met Parijs.

Nadat ook de Senaat (Eerste Kamer) begin vorige week het groene licht had gegeven, kondigde de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan nieuwe maatregelen aan zonder in details te treden.

Handtekeningen

De groep zegt 72 handtekeningen te hebben verzameld van senatoren die tegen de wet zijn. Er zijn minimaal 60 handtekeningen nodig om de Constitutionele Raad te vragen om een wet te onderzoeken. Dat orgaan bekijkt of wetgeving niet in strijd is met de grondwet.

President Nicolas Sarkozy liet vorige week nog weten de wet binnen 2 weken te zullen bekrachtigen. Zijn minister Alain Juppé van Buitenlandse Zaken riep toen de Turkse autoriteiten op tot kalmte. Hij zei dat Parijs zeer hecht aan een goede relatie met NAVO-partner Turkije.