SJANGHAI - China heeft zeven bedrijfsdirecteuren in de cel gezet nadat giftig cadmium in een rivier was beland.

De vervuiling bedreigt het drinkwater van miljoenen mensen, aldus staatsmedia dinsdag. Veel omwonenden kopen in paniek massa's flesjes water.

De lozing heeft circa 100 kilometer van de zuidelijke Longjiang rivier vergiftigd. Het bedreigt nu het drinkwater van de stad Liujiang met 1,5 miljoen inwoners. Het nadert ook de stad Liuzhou met 3,7 miljoen bewoners.

Kankerverwekkend

Het bedrijf Jinhe Mijnbouw Co is beschuldigd van het dumpen van het cadmium, een kankerverwekkende stof die nieren, botten en longen ernstig kan beschadigen. Cadmium is een stof die niet vanzelf afbreekt.

De overheid heeft duizenden soldaten ingezet om zakken met aluminiumchloride in het water te gooien die het cadmium moeten neutraliseren. Maar het niveau aan cadmium was maandag op sommige plaatsen nog altijd 25 keer hoger dan de aanvaardbare limiet.

De vervuiling was 15 januari ontdekt. De overheid onderzocht daarna meerdere bedrijven langs de rivier. Daarvan bleken er een aantal in de fout te zijn gegaan. Bij zeven daarvan heeft de politie de productie stilgelegd.