MOGADISHU - De islamistische rebellenbeweging al-Shabaab heeft het internationale Rode Kruis maandag verboden activiteiten te ondernemen in Somalië.

Alle noodhulp moet worden opgeschort, stelde de beweging.

Volgens al-Shabaab heeft het Rode Kruis voedsel uitgedeeld dat over de houdbaarheidsdatum was. Daarom is een voorraad voedsel van de hulporganisatie door de rebellen in brand gestoken.

Verder zou de organisatie al-Shabaab onterecht ervan hebben beschuldigd de werkzaamheden te hinderen. Het vertrouwen van de rebellen zou door de hulporganisatie zijn geschonden.

Het Rode Kruis schortte eerder al de verdeling van voedsel op onder 1,1 miljoen Somaliërs. Het Rode Kruis deed dat omdat het zijn werk niet kon uitvoeren, maar noemde al-Shabaab niet bij naam. Wel ging de hulporganisatie verder met de distributie van drinkwater en met scholingsprogramma's.

Strijders van al-Shabaab hebben de macht in grote delen van Centraal- en Zuid-Somalië. Het Rode Kruis is een van de weinige hulporganisaties die nog actief zijn in het gevaarlijke Somalië.

Somalië is getroffen door droogte en hongersnood. Volgens de Verenigde Naties gaat het om de ergste humanitaire crisis ooit. Een kwart miljoen mensen dreigt te sterven van de honger.