AMSTERDAM - Australië overweegt de aangekondigde aankoop van twaalf Joint Strike Fighters uit te stellen.

De regering in Canberra neemt met de Verenigde Staten, Nederland, en een reeks andere Europese landen deel in een internationaal consortium dat de ontwikkeling van de JSF ondersteunt en stimuleert.

Maar Australië kijkt met argusogen naar de steeds hoger opgelopen productiekosten van het gevechtsvliegtuig.

De Australische minister van defensie Stephen Smith wees er maandag op dat zijn land zich slechts heeft verplicht twee testtoestellen aan te kopen. Hij houdt nu de voorgenomen aanschaf van nog eens twaalf JSF's opnieuw tegen het licht.

"We zullen bezien of die aankoop volgens het zelfde tijdpad moet gebeuren." In 2012 buigt de regering in Canberra zich over de aankoop van nog eens 86 toestellen.

Duurder

Smith vreest dat de Amerikaanse regering, die bezuinigt op de defensie-uitgaven, minder JSF's koopt dan gepland. Hierdoor stijgt de stukprijs van het Lockheed Martin-toestel en zijn dus ook de andere klanten duurder uit.

De kosten van het JSF-programma zijn inmiddels opgelopen tot 385 miljard dollar, terwijl technische problemen de productie vertragen. Een vliegtuig kost nu 113 miljoen dollar, bijna drie keer zoveel als ooit begroot.

De Australische minister van defensie liet eerder weten dat hij in 2012 bekendmaakt of zijn land extra toestellen van de Super Hornet, een alternatief voor de JSF dat al op de markt is, aanschaft. Dat zou nodig zijn om de slagkracht van de Australische luchtmacht in stand te houden.