BERLIJN - De kou heeft in grote delen van Europa flink toegeslagen. Temperaturen dalen in recordtempo. Het koude weer eist ook veel slachtoffers.

In Duitsland is de temperatuur sinds februari 1986 niet in zo'n korte tijd zo sterk gedaald. In het westen van Servië kwamen drie mensen door zware sneeuwval om en in Bulgarije en Polen is het extreem koud.

In Zuid-Polen was het 27 graden onder nul en in de Bulgaarse plaats Russe, aan de Donau, bereikte de temperatuur het record van min 20 graden celsius.

Het hogedrukgebied, dat lucht uit Rusland naar het westen brengt, heeft naar Duitse gewoonte een naam gekregen: Cooper. Duitse weerdeskundigen verwachten dat het vooral vanaf woensdag streng gaat vriezen.

Nedersaksen

Boeren in de deelstaat Nedersaksen, die aan Overijssel, Drenthe en Groningen grenst, vrezen dat het wintergraan onherstelbare schade oploopt, als het streng gaat vriezen en er geen sneeuw valt.

Het zachte weer van de afgelopen tijd, waarbij het soms tot boven 10 graden kwam, heeft de groei van winterrogge, wintergerst en koolzaad gestimuleerd, maar als er geen sneeuw valt, zullen de plantjes uitdrogen, verwacht een woordvoerder van de boerenorganisatie in de deelstaat.

Italië

Grote delen van Italië zuchten onder uitzonderlijke sneeuwval en kou. Volgens sommige meteorologen staat het land deze week de koudste periode sinds 1985 te wachten.

In Turijn, de hoofdstad van de noordwestelijke regio Piemonte, is 20 centimeter sneeuw gevallen. De gemeente heeft besloten de scholen te sluiten, aldus de krant la Repubblica. Elders in Piemonte viel 30 centimeter sneeuw.

In de Alpen is op sommige plaatsen meer dan een halve meter sneeuw gevallen. De stad Trieste, aan de grens met Slovenië, wordt geteisterd door windstoten met snelheden oplopend tot 100 kilometer per uur.

Servië

In de regio Valjevo, 80 kilometer ten zuidwesten van de Servische hoofdstad Belgrado, werd een 49-jarige vrouw dood onder de sneeuw aangetroffen. Zij bleek aan onderkoeling overleden te zijn.

In dezelfde regio werd een 52-jarige man dicht bij zijn huis dood gevonden. Hij had bij vrienden gegeten en overleed op de terugweg naar zijn huis. In het dorp Taor stierf een 81-jarige man in zijn onverwarmde woning.

Oekraïne

In Oekraïne zijn door ijzige kou de afgelopen dagen zeker 18 mensen om het leven gekomen. Van hen zijn 12 op straat doodgevroren, waarschijnlijk daklozen. Ziekenhuizen hebben meer dan 400 mensen behandeld wegens bevriezingsverschijnselen. Dat heeft het ministerie van Noodtoestanden in Oekraïne maandag gemeld.

De temperatuur in Oekraïne ligt overdag rond de 15 graden onder nul en zakt ’s nachts tot onder min 20. In de loop van de week wordt 30 tot 35 graden vorst verwacht.

Roemenië

In Roemenië zijn vier mensen doodgevroren, de temperatuur daalde tot 25 graden onder nul. Het ministerie van Gezondheidszorg heeft dat maandag gemeld. Op sommige plaatsen werden de scholen gesloten, omdat de verwarming niet tegen de koude bestand was. In de industriestad Galati in het oosten van Roemenië had de helft van de 300.000 inwoners geen drinkwater, omdat de pompstations waren bevroren.