ADDIS ABEBA - De leiders van de Afrikaanse Unie zijn er maandag niet in geslaagd een nieuwe voorzitter te kiezen.

Ze hebben een besluit uitgesteld tot hun volgende top, die in juni plaatsvindt in Malawi. Dat heeft de Zambiaanse president Michael Sata gezegd tegen journalisten.

De felle strijd ging tussen de Zuid-Afrikaanse minister van Binnenlandse Zaken Nkosazana Dlamini-Zuma (ex-vrouw van president Jacob Zuma) en de zittende voorzitter Jean Ping uit Gabon.

Bij de topbijeenkomst in Addis Abeba kreeg geen van hen de vereiste tweederdemeerderheid. De Afrikaanse Unie zal daarom tot juni worden geleid door vicevoorzitter Erastus Mwencha uit Kenia. De Zuid-Afrikaanse minister heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de strijd, zoals is voorgeschreven door de regels van de Afrikaanse Unie (AU).

Kaddafi

De tweedaagse topbijeenkomst in het Ethiopische Addis Abeba was de eerste sinds de val van AU-oprichter Muammar Kaddafi vorig jaar. Veel sprekers hekelden de verdeeldheid op het continent. Onder meer zijn er spanningen tussen Sudan en Zuid-Sudan over olie.

De conferentie vond plaats in het nieuwe AU-hoofdkantoor in Addis Abeba. Het complex van ruim 150 miljoen euro is gefinancierd en gebouwd door China, een van de grootste handelspartners van Afrikaanse landen.