AMMAN - Troepen die loyaal zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad hebben verscheidene wijken in de hoofdstad Damascus weer onder controle gekregen.

In die wijken is de afgelopen dagen zwaar gevochten tussen het regeringsleger en de rebellen van het Vrije Syrische Leger.

Dat heeft een woordvoerder van de Syrische oppositie in de nacht van zondag op maandag gezegd.

Hij zei dat de opstandelingen zich uit tactische overwegingen hebben teruggetrokken. Volgens de zegsman gaan militairen uit het regeringsleger alle huizen in de heroverde wijken af. Een aantal mensen zou zijn aangehouden.

Oppositie

Leden van de oppositie hadden eerder laten weten dat het leger van Assad met zeker 50 pantservoertuigen Damascus was binnengetrokken. Het leger zou circa 20 burgers en rebellen hebben gedood.

In Syrië verzet de bevolking zich al maanden tegen het bewind van Assad. Dat gebeurde eerst vooral vreedzaam, maar in de afgelopen maanden kreeg het conflict steeds meer het karakter van een oorlog. Gewapende strijders nemen het daarin op tegen de vele veiligheidsdiensten van Assad.

Volgens de Verenigde Naties zijn tot het einde van vorig jaar zeker 5000 mensen omgekomen door het geweld. In de afgelopen maand zijn daar vele honderden slachtoffers bij gekomen

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten