AMMAN - De leider van de Palestijnse beweging Hamas, Khaled Meshaal, is zondag in de Jordaanse hoofdstad Amman aangekomen voor een officieel bezoek. Hij werd in 1999 uit Jordanië gezet en week uit naar Syrië.

Meshaal wordt vergezeld door de kroonprins van Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani. Qatar heeft zich ingespannen het bezoek mogelijk te maken.

Beiden worden naar verwachting ontvangen door de Jordaanse koning Abdullah II. Diens regime vreest de invloed van Hamas.

De in 1987 gestichte Islamitische Verzetsbeweging, Hamas, is een Palestijnse variant van de in 1928 opgerichte Egyptische Moslim Broederschap. De Jordaanse tak van de Broederschap juichte zondag het bezoek van Meshaal toe en noemde het historisch.

Kantoor

Meshaal heeft in zijn gevolg onder anderen de nummer twee van Hamas, Musa Abu Marzuk. Een van de gespreksonderwerpen zou de vestiging van een kantoor van Hamas in Jordanië zijn.

De Jordaanse regering probeert te bemiddelen tussen Hamas en de oude garde van de Palestijnse politiek die wordt geleid door Mahmud Abbas.

De oude garde verloor de verkiezingen in 2006 smadelijk van Hamas maar bleef in enclaves in de bezette Westelijke Jordaanoever overeind als eventuele gesprekspartners van Israël en het Westen. Hamas heeft sinds 2007 de praktisch belegerde Gazastrook in handen.