ROME - De voormalige Italiaanse president Oscar Luigi Scalfaro is op 93-jarige leeftijd overleden.

''Als president van de republiek heeft hij de moeilijkste periodes in onze geschiedenis standvastig en vastberaden doorstaan'', aldus de huidige president Giorgio Napolitano zondag.

Scalfaro was staatshoofd ten tijde van een grootschalig corruptieschandaal waardoor de politieke orde in Italië in de jaren negentig volledig op de schop ging.

Zijn christendemocratische partij DC bleek nauw betrokken bij de rel, die het vertrouwen van de Italianen in de politiek flink beschadigde.

Grondwet

Als president, van 1992 tot en met 1999, verwierf hij sympathie toen hij de grondwet, het parlement en de democratie verdedigde tegen mediamagnaat Silvio Berlusconi, die in 1994 minister-president was geworden en zich in zijn streven naar macht weinig gelegen liet liggen aan de kritiek op vermenging van zijn zakelijke en politieke belangen.

Scalfaro, op 9 september 1918 in het Noord-Italiaanse Novara geboren, studeerde rechten in Milaan en was in de oorlog actief in het verzet. In 1946 werd hij parlementslid voor de DC. Onder premier Giulio Andreotti voerde hij als minister van Onderwijs het Latijn in als verplicht schoolvak. In de jaren '80 werd hij minister van Binnenlandse Zaken en kreeg hij veel kritiek omdat hij de maffia niet hard genoeg zou aanpakken.

Scalfaro heeft in zijn carrière als een van de weinigen drie belangrijke hoge posten gehad: staatshoofd, voorzitter van de Senaat en voorzitter van het Lagerhuis.