SCHMALLENBERG - Het Schmallenbergvirus dat heerst onder schapen, geiten en runderen, is vernoemd naar het Duitse stadje waar het virus voor het eerst werd aangetroffen.

Het wintersportoord is daar echter helemaal niet blij mee. De inwoners willen dan ook dat het virus een nieuwe naam krijgt.

''De ergernis is groot'', aldus een woordvoerder van de stad zaterdag. Er is daarom een verzoek ingediend bij het Duitse Friedrich Löffler Institut (FLI) om de naam aan te passen.

Volgens het instituut is het echter gangbaar dat een virus wordt vernoemd naar de plek waar het voor het eerst is aangetroffen.

Een kleine hoop voor het stadje is dat de naam tijdelijk is. Uiteindelijk zullen wetenschappers het virus een officiële naam geven. ''Het kan goed zijn, dat het virus nog wordt omgedoopt'', aldus een woordvoerster van het instituut.

Misvormd

Het Schmallenbergvirus veroorzaakt misvormd geboren lammeren bij schapen. Volwassen runderen die besmet raken, hebben korte tijd last van diarree, koorts en verminderde melkproductie, maar knappen na een tijdje weer op.

De kans op infectie bij mensen is erg klein, maar kan niet worden uitgesloten. Waarschijnlijk geven knutten, een soort muggen, de ziekte door van dier op dier.

Het virus werd in november aangetroffen bij runderen in Schmallenberg. Een maand later bleken ook schapen en koeien in Nederland besmet. Daarna bleken ook geiten in Nederland het virus onder de leden te hebben.