RAMALLAH - Israël heeft voorgesteld om van het afscheidingshek op de Westelijke Jordaanoever de grens te maken tussen Israël en een toekomstige Palestijnse staat.

Dat hebben twee Palestijnse functionarissen vrijdag gezegd. Ze baseren dit op de standpunten die Israël in gesprekken eerder deze week naar voren bracht.

Volgens de Palestijnse functionarissen zei de Israëlische gezant Yitzak Molcho tegen zijn Palestijnse ambtgenoot Saeb Erekat dat Israël wel Oost-Jeruzalem wil houden evenals de joodse nederzettingen achter het hek.

Hierdoor wordt zo'n tien procent van het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever afgehaald. Molcho zou tevens hebben gezegd dat Israël in vrede naast een Palestijnse staat wil bestaan.

Principes

Israël heeft bevestigd dat het eerder deze week principes uiteen heeft gezet voor het opstellen van een grens. De politieke beladenheid die hier aan kleeft, werd echter direct duidelijk: topambtenaren binnen de Israëlische regering wilden onder geen beding uitweiden over details.

Het voorstel van Molcho is vermoedelijk niet voldoende voor de Palestijnen, omdat Jeruzalem in het voorstel aan de 'Israëlische kant' van de grens komt te liggen. Maar het is wel een belangrijke stap voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die zich altijd heeft verzet tegen Palestijnse onafhankelijkheid.

Aanslagen

Israël is in 2002 begonnen met het bouwen van het afscheidingshek op de Westoever. Aanleiding voor de bouw van het hek waren dodelijke aanslagen van Palestijnen die vanuit de Westoever naar Israël trokken. Volgens Israël heeft het hek gezorgd voor een daling van het aantal aanvallen.

De Palestijnen hebben zich vanaf het begin hevig verzet tegen het hek. Zij zien het als een manier van Israël om land in bezit te nemen.