CAÏRO - Grote groepen Egyptenaren hebben vrijdag op het Tahrir-plein in Caïro de verjaardag van de 'Vrijdag van Woede' herdacht.

Een jaar geleden woedde er op het plein een felle strijd tussen betogers en de politie. Uiteindelijk gaf de politie op en trokken agenten zich terug van de straten.

Nu, een jaar later, werd er opnieuw gevochten op het plein, nu tussen de betogers onderling. Op het Tahrir-plein waren duizenden mensen bijeengekomen. Zij scandeerden leuzen en maakten hun ongenoegen kenbaar over de militaire raad die Egypte bestuurt.

Veel aanwezigen eisten dat het leger de macht overdraagt aan een burgerregering en riepen op tot vervroegde verkiezingen. Bij het gebouw van het ministerie van defensie stuitten de betogers op een groep aanhangers van het leger.

De twee groepen schreeuwden elkaar leuzen toe, tot op zeker moment een aantal luide knallen klonk. Daarop gingen de betogers uit elkaar. Volgens een van betogers had een aanhanger van het leger zelfgemaakte bommen tot ontploffing gebracht.

Opstootjes

Ook elders op het plein liep de spanning op. Er braken opstootjes uit tussen seculiere betogers en aanhangers van de Moslim Broederschap. De seculiere betogers wantrouwen de Moslim Broederschap, omdat zij vrezen dat de Broederschap de macht naar zich toetrekt nu de partij een meerderheid in het parlement heeft.

Daarbij komt dat de Broederschap bereid is te wachten tot de Opperste Raad van de Strijdkrachten in juni aftreedt, terwijl de seculiere betogers willen dat de macht direct wordt overgedragen.

Betekenis

De politieke verschillen tussen de twee groepen hebben zich vertaald in een dispuut over de betekenis van de herdenking. Volgens de seculiere demonstranten is er niets te vieren, omdat veel eisen van de protestbeweging nog steeds niet zijn ingewilligd. De Broederschap daarentegen herdenkt de opstand op feestelijke wijze.

Ruzies over muziek en spandoeken leidden tot duw- en trekpartijen tussen de betogers. Dit ontaardde in knokpartijen en uiteindelijk werd er met stenen en flessen gesmeten.

Alles over Egypte en de Arabische Lente in onze dossiers

Egyptenaren herdenken 'Vrijdag van Woede'