DAMASCUS - Ordetroepen in Syrië hebben vrijdag zeker 37 mensen om het leven gebracht. Dat hebben actievoerders en bewoners laten weten.

Actievoerders meldden dat de veiligheidstroepen onder meer in de centrale provincie Hama het vuur op betogers hebben geopend. Daardoor zouden zeker 15 mensen zijn gedood.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn ook mensen omgekomen in onder meer de stad Homs in het midden van het land en de noordelijke stad Aleppo.

Ook in de noordelijke stad Idlib zou het regime vrijdag slachtoffers hebben gemaakt. Donderdag kwamen circa 65 mensen om bij confrontaties tussen leden van de oppositie en troepen die op de hand zijn van de autoritaire president Bashar al-Assad.

Kinderen

Volgens het VN-kinderfonds Unicef zijn in Syrië in de afgelopen 10 maanden al 384 kinderen gedood.

De meeste dode kinderen zijn jongens, zei plaatsvervangend directeur Rima Salah van Unicef. Ongeveer 380 kinderen zitten vast, van wie sommige jonger dan 14 jaar oud. Unicef maakt zich zorgen over de situatie in Syrië, aldus Salah.

In het Arabische land zijn volgens VN-cijfers in totaal al meer dan 5000 mensen omgekomen. Damascus zegt te vechten tegen terroristische bendes en gewelddadige moslimextremisten.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier