MOSKOU - Rusland heeft vrijdag bondgenoot Syrië opnieuw in bescherming genomen. Moskou liet weten een VN-ontwerpresolutie over Syrië onacceptabel te vinden.

Later op de dag spreekt de Veiligheidsraad achter gesloten deuren over Syrië.

Onderminister Gennadi Gatilov van Buitenlandse Zaken zei tegen persbureau Itar-Tass het concept ''in deze vorm onacceptabel'' te vinden. Volgens hem wordt er in het voorstel helemaal geen rekening gehouden met Russische standpunten.

De ontwerpresolutie is opgesteld door westerse en Arabische landen. Het voorstel steunt een oproep van de Arabische Liga aan de Syrische president Bashar al-Assad om de macht over te dragen aan zijn plaatsvervanger. Damascus heeft dat resoluut van de hand gewezen.

Gatilov toonde zich verder ongelukkig met het feit dat in het voorstel geen clausule is opgenomen waarin een militair ingrijpen wordt uitgesloten. Ook dat er wordt gerefereerd aan sancties steekt de Russen.

Wapens

Het Kremlin is al decennia een bondgenoot van Syrië. Rusland levert nog steeds wapens aan het land. Deze maand tekenden de Russen nog een nieuw contract voor de levering van militaire vliegtuigen.

In de Veiligheidsraad sprak Rusland samen met China in oktober nog zijn veto uit over een resolutie waarin het geweld door de Syrische regering werd veroordeeld. Sindsdien zijn de Russen met een eigen resolutie gekomen, maar die werd door het Westen van de hand gewezen omdat die te onevenwichtig zou zijn.

Het geweld in Syrië kostte volgens activisten donderdag aan meer dan 60 mensen het leven. Vrijdag openden militairen opnieuw de aanval op de stad Homs, een bolwerk van verzet tegen Assad. Al 10 maanden wordt gedemonstreerd tegen het bewind. Daarbij vielen al meer dan 5000 doden.

Alles over de situatie in het Midden-Oosten