ROME - Circa 3000 overlevenden van de ramp met cruiseschip Costa Concordia krijgen een schadevergoeding van 11.000 euro plus onkosten.

 Ze krijgen ook de kosten van de cruise terugbetaald. Onderhandelaars namens de rederij Costa Crociere en de opvarenden hebben dat vrijdag gemeld.

De onderhandelaar namens de groep opvarenden vermoedt dat 85 procent van hen het aanbod aanvaardt. Het compromis betreft niet de nabestaanden of gewonde passagiers. Het schip had 4229 mensen aan boord toen het kapseisde, onder wie ongeveer 1000 bemanningsleden.

Vermisten

De Costa Concordia liep op 13 januari op de rotsen bij het eilandje Isola del Giglio voor de Italiaanse westkust. Tot nu toe zijn 16 lijken geborgen. Van 16 vermisten wordt vermoed dat ze overleden zijn. Duikers hebben vrijdag gaten gemaakt in de zijkant van het schip om verder te zoeken naar stoffelijke overschotten.

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Salvage meldde dat het vrijdag al kan beginnen met het wegpompen van 2380 ton brandstof. Dat is een dag eerder dan het bedrijf had verwacht. Het wegpompen duurt enkele weken.