WASHINGTON - Newt Gingrich wil een permanente basis bouwen op de maan, als hij in november de presidentsverkiezingen in de VS wint.

De basis moet in 2020 klaar zijn, stelde hij donderdag bij een verkiezingsdebat in Florida.

''Ik wil niet dat het land dat het eerst op de maan was, zich omdraait en zegt: laat de Chinezen de ruimte maar domineren'', zei Gingrich. Hij speelde daarmee in op een plan uit 2006 van ruimtevaartorganisatie NASA. Dat betrof een kolonie op de zuidpool van de maan in 2020, als basis voor bemande ontdekkingsreizen naar Mars.

Spaceshuttles

Gingrich' rivaal Mitt Romney zei dat hij liever huizen bouwt in de VS dan op de maan. De VS hebben de laatste jaren juist sterk bezuinigd op ruimtevaart. Bijvoorbeeld de spaceshuttles zijn afgedankt. Amerikaanse astronauten moeten nu meeliften met Russische raketten om naar het internationale ruimtestation ISS te komen.

Experts zeggen dat Gingrich ''op een andere planeet leeft'' met zijn maanplan. ''Totale fantasie'', zegt emeritus professor John Logsdon van het George Washington University Space Policy Institute. ''Om op de maan te komen, spendeerden de VS ruim 4 procent van het budget van de federale overheid. De NASA krijgt nu een tiende van dat niveau.''

Lees alles over de verkiezingen in de VS