MARSEILLE - Oprichter en topman Jean-Claude Mas van de fabrikant van borstimplantaten Poly Implant Prothèse (PIP), is in Frankrijk aangeklaagd voor zware mishandeling.

Dat heeft zijn advocaat in de nacht van donderdag op vrijdag gemeld. Mas (72) werd donderdag gearresteerd maar is inmiddels voorwaardelijk vrijgelaten, na betaling van een borgsom van 100.000 euro.

De borstimplantaten van PIP raakten de afgelopen maanden in opspraak omdat ze zouden zijn gemaakt van een gel die niet geschikt is voor medische toepassing. Daardoor vormen ze een mogelijk risico voor de gezondheid van de drager.

Mas was spoorloos sinds zijn bedrijf in maart vorig jaar werd stilgelegd. Tegen hem liep een internationaal opsporingsbevel. Ook zijn levenspartner en compagnon werd donderdag aangehouden.

Verwijderen

Honderdduizenden vrouwen wereldwijd hebben mogelijk ondeugdelijke implantaten van PIP gekregen. Frankrijk heeft de circa 30.000 Franse vrouwen met PIP-implantaten in december aangeraden die te laten verwijderen. Andere landen gaven hetzelfde advies.

Nederland reageerde iets terughoudender. Vrouwen die de PIP-implantaten dragen, kregen het advies zich te melden bij een arts om zich te laten controleren. In Nederland zijn naar schatting tussen 1000 en 1400 vrouwen gedupeerd.