WASHINGTON - De Amerikaanse regering gaat bezuinigen op de krijgsmacht. Er komen minder militairen in dienst en gevechtsvliegtuigen en marineschepen gaan met pensioen.

Op die manier wil Washington in de komende 10 jaar 487 miljard dollar besparen, omgerekend 372 miljard euro.

Dat heeft minister van Defensie Leon Panetta donderdag gezegd. De plannen waren woensdag al deels uitgelekt.

De Amerikaanse landmacht moet in 2017 nog 490.000 actieve militairen in de gelederen hebben. Op het hoogtepunt in 2010 was dat nog 570.000. Het aantal actieve mariniers daalt de komende jaren van 202.000 tot 182.000.

Het leger wordt terughoudender bij het aankopen van Joint Strike Fighter-gevechtsvliegtuigen. ''We hebben de aankoop vertraagd om meer testen te kunnen uitvoeren en ruimte te bieden voor veranderingen, voordat we grote aantallen aanschaffen'', aldus het Pentagon.

Legerbases

Het gevoeligste punt in de bezuinigingsplannen is het voornemen om legerbases te sluiten. Het Pentagon noemt geen aantal en blijft vaag over de periode waarin de poorten dicht moeten.

In een verkiezingsjaar, waar werkloosheid een belangrijk campagneonderwerp is, komt sluiting zowel Democraten als Republikeinen slecht uit.

President Barack Obama had begin deze maand ook al een tipje van de sluier opgelicht. Hij zei dat de VS zich zullen richten op Azië. Daar is de positie van China de afgelopen jaren steeds sterker geworden.