PHNOM PENH - Zo'n driehonderd medewerkers van het Cambodja-tribunaal, dat belast is met de berechting van leden van de Rode Khmer, worden deze maand niet uitbetaald.

Reden hiervoor zijn begrotingsproblemen. Dat heeft een woordvoerder van het tribunaal donderdag gezegd.

In totaal werken bij het tribunaal 480 mensen, van wie twee derde Cambodjaan is.

Verenigde Naties

Buitenlandse medewerkers van het hof ontvangen salaris van de Verenigde Naties en krijgen gewoon doorbetaald, maar dat geldt niet voor Cambodjaanse personeelsleden. Cambodjaanse rechters en aanklagers van het tribunaal kregen in oktober voor het laatst uitbetaald, terwijl administratief personeel deze maand geen salaris krijgt.

De regering is afhankelijk van bijdragen van donorlanden, maar deze giftenstroom is opgedroogd. "Ondanks het feit dat belangrijke donorlanden geen nieuwe financiële steun hebben toegezegd, vervolgt het hof zijn werkzaamheden als normaal", zei woordvoerder Huy Vannak.

Vertragingen

Het door de VN gesteunde tribunaal in Phnom Penh kampt met grote vertragingen. De rechtszaken hadden eind 2009 al moeten worden afgerond, maar het eerste vonnis werd pas vorig jaar uitgesproken.

De voormalige gevangenisdirecteur Kaing Guek Eav werd toen veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en andere delicten.