SAO PAULO - De Braziliaanse regering moet duizenden mensen helpen die dakloos zijn geworden nadat de politie met geweld een sloppenwijk had ontruimd.

Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag gezegd.

De sloppenwijk Pinheirinho, in de stad Sao Jose dos Campos, werd vorige week ontruimd. De politie zette daarbij traangas in en schoot met rubberkogels.

De inwoners van de wijk vochten terug met knuppels en zelfgemaakte schilden. Vijftien mensen werden opgepakt en een persoon raakte gewond. In totaal werden vijfduizend mensen uit hun huis gezet.

"De autoriteiten moeten onmiddellijk werk maken van de noden van de duizenden mensen die nu dakloos zijn geworden en een langetermijnoplossing vinden die tegemoet komt aan hun behoeften en niet met tijdelijk onderdak komen", aldus Atila Roque van Amnesty.

Ongepast

"De operatie werd op een bijzonder ongepaste wijze uitgevoerd: zondag, vroeg in de ochtend, en zonder voldoende waarschuwingen vooraf. De operatie werd doorgezet hoewel er nog werd onderhandeld met de autoriteiten over een vreedzame oplossing."

Volgens Roque is de ontruiming van de sloppenwijk onderdeel van een 'jammerlijk patroon van gedwongen uitzettingen'. Jaarlijks worden tienduizenden mensen uit hun huizen gezet om plaats te maken voor infrastructuur en private vastgoedprojecten.