ADDIS ABEBA - Zuid-Sudan heeft meer dan negenhonderd oliebronnen gesloten. Dat werd woensdag bekendgemaakt door de secretaris van de Zuid-Sudanese regeringspartij.

De beslissing van de Zuid-Sudanese regering om de bronnen te sluiten is een reactie op berichten dat buurland Sudan omgerekend ruim 630 miljoen euro aan olie van Zuid-Sudan heeft gestolen.

Volgens secretaris Pagan Amum heeft de maatregel grote gevolgen voor Zuid-Sudan, dat zwaar steunt op de olie-inkomsten. Amum zei echter liever te zien dat de olie in de grond blijft, dan dat het in handen valt van Sudan. "Dat is nog veel erger", zei hij.

Het staken van de olieproductie neemt volgens Amum nog twee of drie dagen in beslag. Hoewel Zuid-Sudan veel inkomsten misloopt, verliest ook Sudan veel geld, omdat de olie-export van Zuid-Sudan via Sudan verloopt. De twee landen zijn het niet eens over de kosten die voor het transport worden gerekend. Sudan wil 32 dollar per vat olie, terwijl Zuid-Sudan een dollar per vat biedt.

Sudan loopt door de maatregelen van Zuid-Sudan het risico toekomstige inkomsten mis te lopen, omdat Zuid-Sudan plannen ontwikkelt voor het aanleggen van oliepijpleidingen die niet over het grondgebied van Sudan lopen.

Eerder deze week kwamen Zuid-Sudan en Kenia overeen om een pijpleiding aan te leggen van de olievelden in Zuid-Sudan naar Lamu, aan de noordkust van Kenia. Ook Ethiopië is benaderd voor het gezamenlijk ontwikkelen van een oliepijpleiding.