SAN DIEGO - Een Amerikaanse marinier die ervan is beschuldigd de massamoord te hebben geleid op 24 Iraakse burgers in de stad Haditha in 2005, hoeft niet naar de gevangenis.

Sergeant Frank Wuterich (31) wordt hooguit gedegradeerd tot soldaat, vonniste een Amerikaanse militaire rechter dinsdag.

De uitkomst was het gevolg van een deal die aanklagers hadden gesloten met Wuterich.

Het vonnis kan leiden tot grote woede in Irak. Nog voor het vonnis bekend werd, zei het hoofd van de Iraakse parlementscommissie voor mensenrechten, Saleem al-Jubouri, dat het akkoord de eer van Irak aantast.

Vrouwen

Onder de slachtoffers in Haditha waren vrouwen en kinderen die van dichtbij waren doodgeschoten. Enkele vrouwen en kinderen werden dood aangetroffen in een slaapkamer.

Wuterich zei maandag dat hij en zijn mannen zich niet schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. ''Zelfs met de beste bedoelingen kunnen gevechtsacties soms tragische gevolgen hebben", aldus de marinier. Zeven andere mariniers uit Wuterichs eenheid zijn in de loop van de jaren vrijgepleit.

Het incident in Haditha wordt beschouwd als een van de zwarte bladzijden van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak van 2003 tot eind vorig jaar.

Woedend

In Haditha zelf reageerden nabestaanden en andere inwoners woensdag woedend op de uitspraak. ''Er zijn wezen, weduwen en ouderen die nog steeds lijden onder dat verschrikkelijke bloedbad'', aldus een advocaat die slachtoffers vertegenwoordigt. ''Desnoods gaan we naar internationale hoven.''

Een chirurg die een van de slachtoffers een week voor het bloedbad had geopereerd aan haar blinde darm: ''Ik weet dat deze vrouw is gedood in haar bed.''

Volgens hem toont de uitspraak aan dat er sprake is van een oneerlijk systeem: ''Er zijn verschillende soorten bloed en het bloed van Iraki's en derdewereldlanden staan het laagst op de wereldwijde ladder. Is Iraaks bloed niet evenveel waard als Amerikaans bloed?''