WASHINGTON - Het Amerikaanse belastingstelsel moet zo worden hervormd dat de allerrijksten niet langer minder hoeven te betalen dan de hardwerkende middenklasse.

Dat heeft president Barack Obama in de nacht van dinsdag op woensdag gezegd in zijn State of the Union, de jaarlijkse 'troonrede' van de Amerikaanse president in het Congres.

De toespraak stond voornamelijk in het teken van economie, werkgelegenheid, belastingen en overheidsfinanciën.

Dat zullen de belangrijkste thema's worden als later dit jaar de strijd om het Witte Huis ontbrandt. Obama hoopt in november voor 4 jaar te worden herkozen.

Keuze

De president stelde het Congres voor een keuze. ''Wij kunnen genoegen nemen met een land waar een krimpend aantal mensen het zeer goed heeft, terwijl een groeiend aantal Amerikanen maar net kan rondkomen'', zei hij.

''Of wij kunnen een economie opbouwen waarin iedereen een eerlijke kans krijgt, iedereen zijn bijdrage levert en iedereen volgens dezelfde regels speelt.''

Miljonairs

Obama wil dat miljonairs voortaan minstens 30 procent belasting betalen over hun gehele inkomen.

Bovendien wordt als het aan de president ligt het mes gezet in allerlei aftrekposten en subsidies waar juist de rijken van profiteren. Amerikaanse bedrijven moeten worden gestimuleerd om te investeren in innovatie en werkgelegenheid in eigen land.

Hulp

Amerikanen met een laag tot modaal inkomen die zuchten onder een hoge hypotheekschuld, moeten extra hulp krijgen. Daaraan moeten ook de banken bijdragen want die zijn volgens Obama grotendeels verantwoordelijk voor de crisis op de woningmarkt.

''Miljoenen Amerikanen die hard werken en zich aan de regels houden, verdienen een regering en een financieel stelsel die hetzelfde doen.''

Kracht

Om zijn boodschap kracht bij te zetten, had Obama onder anderen de secretaresse van miljardair en superbelegger Warren Buffett uitgenodigd.

Het 'Orakel van Omaha' liet zich recent ontvallen dat hij het zeer oneerlijk vindt dat hij een lager percentage van zijn inkomen moet afstaan aan de fiscus dan zij.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

State of the Union