FALLUJA - Een celstraf van hoogstens 3 maanden voor een Amerikaanse marinier die betrokken was bij de dood van 24 Iraakse burgers in de stad Haditha is ''een belediging''. Dat hebben familieleden van de slachtoffers dinsdag laten weten.

''Dit is het waterdichte bewijs dat de Amerikanen de mensenrechten niet respecteren'', aldus een van de familieleden. Advocaat Khalid Salman zei dat hij de uitkomst eigenlijk niet gelooft.

''Dit is geen verkeersovertreding'', aldus de jurist die zelf ook een familielid verloor. Hij wil namens de familieleden naar de Amerikaanse civiele rechter stappen.

Marinier Frank Wuterich (31) erkende maandag tegenover een militaire rechtbank plichtsverzuim in de zaak. De sergeant gaf bevel snel en veel te schieten en nadien pas vragen te stellen. 24 burgers kwamen tijdens het bloedbad op 19 november 2005 om het leven.

Bekentenis

In ruil voor zijn bekentenis zagen de militaire aanklagers af van vervolging voor veel zwaardere vergrijpen, zoals doodslag. Het leger erkent verantwoordelijk te zijn voor het beleid dat sergeant Wuterich tot zijn bevelvoering dreef.

Onder de slachtoffers in Haditha waren vrouwen en kinderen die van zeer korte afstand werden doodgeschoten. Enkele vrouwen en kinderen werden dood aangetroffen in een slaapkamer. Andere slachtoffers werden op straat gedood.

De mariniers koelden volgens getuigen hun woede op ongewapende burgers nadat een kameraad was omgekomen door een bermbom.

Oorlogsmisdaden

Wuterich zei maandag dat hij en zijn mannen zich niet schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. ''Zelfs met de beste bedoelingen kunnen gevechtsacties soms tragische gevolgen hebben'', aldus de marinier.

Wuterich dient nog steeds in het Amerikaanse leger. Mogelijk krijgt hij wel een lagere rang.

Afgerond

De slepende rechtszaak in de VS over Haditha wordt met Wuterichs bekentenis beschouwd als afgerond. Zeven andere mariniers uit Wuterichs eenheid zijn in de loop van de jaren vrijgepleit.

Het incident in Haditha wordt beschouwd als een van de zwarte bladzijden van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak van 2003 tot eind 2011.