AMSTERDAM - Aan het toezicht van het International Civilian Office op het bestuur in Kosovo komt dit jaar een einde.

Dat heeft de Internationale Stuurgroep voor Kosovo dinsdag na een vergadering in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen meegedeeld.

"Wij hebben geholpen de instellingen op poten te zetten. Vanaf het einde van dit jaar zal Kosovo als iedere andere Europese staat zijn en verder worden geholpen als onderdeel van het grotere Europese project", zei het hoofd van het ICO, de Nederlander Pieter Feith.

Onafhankelijkheid

Kosovo riep in februari 2008 de onafhankelijkheid uit. Daarvoor stond het bijna tien jaar onder VN-bestuur, na een bloedige strijd om zich los te maken van Servië.

De meeste Europese landen, de Verenigde Staten en andere westerse landen hebben de soevereiniteit van Kosovo erkend, maar Rusland, China en andere landen niet.

Zeggenschap

Met het einde van het internationale toezicht komt Kosovo weer een stap dichter bij volledige zeggenschap over zijn eigen zaken.

Alleen in het noorden van Kosovo houdt Servië nog zijn eigen politie en 'parallelle instellingen' in stand. De Serviërs in Kosovo mogen ook nog steeds stemmen in verkiezingen in Servië.

Samenwerking

De Stuurgroep maant de Serviërs en Kosovaren samen te werken. De groep roept Servië op zich van inmenging in Kosovo te onthouden en zijn politie 'en andere staatspresentie' terug te trekken en ervoor te zorgen 'dat zijn lokale verkiezingen zich niet uitstrekken tot het noorden van Kosovo'.

De regering van Kosovo moet haar Servische burgers 'actief tegemoetkomen' door hun een grotere rol in het bestieren van hun eigen zaken te gunnen.

Feith drong er bij de Serviërs in zowel Kosovo als Servië op aan de territoriale integriteit van Kosovo te aanvaarden. "Wij willen onder bepaalde beleidsmakers in de regio de verwachting noch de hoop versterken dat opdeling nog steeds een optie is."