AMSTERDAM – Mensen in Zuid-Sudan vrezen terecht voor hun leven. Het land, dat sinds 9 juli onafhankelijk is, wordt geteisterd door een “extreem gewelddadige spiraal van aanvallen.”

Hiervoor waarschuwt Artsen zonder Grenzen dinsdag. Zuid-Sudan werd afgelopen zomer na een lange burgeroorlog, waarbij 2 miljoen doden vielen, onafhankelijk. Maar het geweld lijkt daarna alleen maar te zijn geïntensiveerd.

Zuid-Sudan ruziet met het vroegere moederland nog over de olierijke grensregio Abyei. Zuid-Sudan heeft bovendien veel strijd tussen de stammen.

Vluchtelingen

Die gevechten hebben sinds de onafhankelijkheid al aan duizenden mensen het leven gekost en tienduizenden op de vlucht gejaagd. Zeker zeven milities vechten tegen de regering van Zuid-Sudan.

Nederland doet vanaf volgend jaar zomer met 30 mensen mee aan een vredesmissie in het land.

Vrouwen

Artsen zonder Grenzen noemt voornamelijk het extreme gerichte geweld tegen vrouwen en kinderen. Ook waterbronnen, ziekenhuizen en klinieken zijn het doelwit, waardoor belangrijke manieren om te overleven worden ontnomen.

Ook de klinieken van Artsen zonder Grenzen waren het doelwit.

De hulporganisatie noemt het voorbeeld van een vrouw die samen met haar man, kinderen en 15 andere familieleden vluchtte. Nadat zij elf uur lang voor hun leven hadden gerend, werden ze door een groep gewapende mannen gevonden.

“We renden allemaal verschillende kanten op. Ze schoten op mijn baby op mijn rug en ze raakten mij in mijn dijbeen. Ik probeerde me in het hoge gras te verstoppen, maar mijn kindje bleef maar huilen. Ze sloegen mijn dochtertje tot ze geen kik meer gaf en lieten ons voor dood achter.”, zo verklaart de vrouw.