AMSTERDAM - De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft in 2010 drie miljoen dollar (2,3 miljoen euro) aan inkomstenbelasting betaald.

Romney had in dat jaar een inkomen van 21,7 miljoen dollar (20,8 miljoen euro), waarvan het grootste deel uit zijn investeringen komt.

Dat blijkt uit gegevens die dinsdag zijn gepubliceerd in The Wall Street Journal en The Washington Post en door Romneys campagneteam zijn bevestigd.

Goede doelen

Door belastingvoordelige donaties aan goede doelen en de Mormoonse kerk, in totaal zo'n drie miljoen dollar, betaalde Romney in 2010 zo'n veertien procent belasting. Een jaar later was dat met 3,2 miljoen dollar 15,4 procent.

Romney stond de afgelopen weken onder druk om zijn belastinggegevens vrij te geven. Zijn tegenstanders in de Republikeinse voorverkiezingen bekritiseerden hem als een rijke zakenman en kille saneerder.

Romney's rivaal Newt Gingrich maakte zijn gegevens zaterdag bekend. Hij betaalde ongeveer één miljoen dollar (767 duizend euro) belasting, zo'n 31 procent van zijn inkomen.

Het campagneteam van Romney wil later dinsdag de volledige belastingopgaven vrijgeven en tekst en uitleg geven.

Liefdadigheid

"U zult mijn inkomsten zien, hoeveel belasting ik heb betaald, hoeveel ik aan liefdadigheid heb gegeven", zei Romney maandag. "Ik betaal alle belastingen die wettelijk verplicht zijn en geen dollar meer. Ik denk niet dat u een presidentskandidaat wilt die meer belastingen betaalt dan hij verschuldigd is."

Rijkste Amerikanen

Uit de gepubliceerde gegevens blijkt dat Romney tot de één procent rijkste Amerikanen behoort. De belastingvete onder de Republikeinse presidentskandidaten onderstreept het argument dat de Democraten al langer aandragen - namelijk dat Romney het contact met gewone Amerikanen heeft verloren.

Het is niet ondenkbaar dat dit gegeven heeft bijgedragen aan de nederlaag die hij in de voorverkiezingen in South Carolina leed.

Romney reageerde maandag op de kritiek over zijn belastinggegevens:

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier