KABUL - De NAVO vindt 2011 een ''opmerkelijk succesvol jaar'' voor de strijd tegen opstandelingen in Afghanistan en de opbouw van Afghaanse veiligheidstroepen.

Dit stelt een woordvoerder van de NAVO-troepenmacht in het land dinsdag.

Het bondgenootschap, dat circa 130.000 manschappen in Afghanistan heeft, zegt ''aanzienlijke vooruitgang'' te hebben geboekt tegen bolwerken van de Taliban in het zuiden, waaronder Kandahar.

''Het succes was zo groot dat de rebellen grotendeels de controle over het gebied zijn kwijtgeraakt en nu hun toevlucht hebben gezocht tot zelfgemaakte bermbommen'', aldus de NAVO.

Bloeiende stad

In het oosten heeft de NAVO naar eigen zeggen het Haqqani-netwerk verstoord. In de herfst waren daar 500 rebellen opgepakt of gedood.

''Kabul is nu een bloeiende handelshoofdstad, die zelf resoluut kan reageren op pogingen om de veiligheid aan te tasten'', aldus de woordvoerder van de zogeheten ISAF-troepenmacht.

Hij zei dat Afghaanse troepen nu de stad beheersen, als onderdeel van de geplande overgang naar de terugtrekking van de NAVO in 2014.

Het Afghaanse leger telt nu circa 180.000 manschappen, de politie heeft 144.000 mannen en vrouwen in uniform. Komende lente beheren die ruim de helft van het Afghaanse grondgebied.