WASHINGTON - Het conflict in Afghanistan heeft vorig jaar aan 2262 Afghaanse burgers het leven gekost.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de onderzoeksdienst van het Amerikaanse Congres (CRS). Een jaar eerder telde de CRS nog 2777 burgerdoden in het Centraal-Aziatische land.

Ook het aantal slachtoffers bij de Afghaanse veiligheidsdiensten daalde. Vorig jaar werden 289 militairen gedood tegen 821 een jaar eerder.

Het aantal omgekomen politieagenten nam af van 1292 tot 522. De CRS waarschuwde evenwel dat het schattingen betreft die niet altijd met elkaar te vergelijken zijn.

Strijd

De strijd in Afghanistan sleept zich al meer dan 10 jaar voort. De Amerikanen en hun bondgenoten vielen het land binnen kort na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001.

De radicaalislamitische Taliban, die medeverantwoordelijk worden gehouden voor die terreurdaden, werden onttroond maar zijn nog altijd niet geheel verslagen.

Dodelijk

Hoewel dodelijke geweld in grote delen van Afghanistan nog aan de orde van de dag is, wil president Barack Obama uiterlijk in 2014 de laatste Amerikaanse troepen terughalen uit het land.

Sinds 2001 zijn 1864 Amerikaanse militairen omgekomen en ruim 15.000 anderen gewond geraakt.