PARIJS - De Franse Senaat heeft zoals verwacht maandag ingestemd met een wetsvoorstel dat het strafbaar stelt volkerenmoord die de Franse wet erkent, te ontkennen. 

De wet was eerder al door het lagerhuis, De Nationale Vergadering, goedgekeurd.

Het voorstel heeft tot woede in Ankara geleid, omdat het in Turkse ogen is gericht op de ontkenning van de volkerenmoord op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk, bijna 100 jaar geleden.

De Turkse republiek heeft als erfgenaam van dat rijk altijd volgehouden dat die genocide, die zou zijn gepleegd door de Ottomanen, nooit heeft plaatsgevonden.

Gangbare lezing

De republiek werd begin jaren '20 onder meer gesticht door ex-officieren van het Ottomaanse Rijk. De officiële Turkse lezing van het gruwelijke lot van de Armeniërs is dat er honderdduizenden zijn omgekomen als gevolg van de Eerste Wereldoorlog.

Ankara bestrijdt de elders gangbare lezing dat het vermoorden van de Armeniërs een georganiseerde poging was deze bevolkingsgroep systematisch uit te roeien. De Franse wetgevers hebben eerder vastgelegd dat de Armeense genocide een feit is.

Inquisitie

Turkije heeft Frankrijk met sancties en juridische stappen gedreigd, als Parijs de wet zou aannemen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, noemde het ''onverantwoordelijk''

Hij bekritiseerde maandag ook dat een parlement de geschiedschrijving dicteert: ''Als elk parlement besluiten neemt over zijn kijk op de geschiedenis, begint een nieuwe inquisitie in Europa.''

Verguld 

De Armeense minister van Buitenlandse Zaken, Edward Nalbandian, was erg verguld met de uitslag: ''Deze dag zal in goud geschreven worden, niet alleen in geschiedenis van de Armeense en Franse volken, maar ook in de annalen over de bescherming van mensenrechten wereldwijd.''

Franse Senaat voor wet tegen genocide-ontkenning