NEW YORK - De Verenigde Naties stellen een onderzoek in naar nieuwe beschuldigingen van misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen door de VN-politie in Haïti. 

Een zaak betreft politieagenten in de hoofdstad Port-au-Prince, bij de andere zaak zijn een of meer agenten in de noordelijke stad Gonaïves betrokken.

Een VN-woordvoerder wilde niets zeggen over de nationaliteit van de agenten, noch andere bijzonderheden verschaffen. "De Verenigde Naties zijn woedend over deze beschuldigingen en nemen hun verantwoordelijkheid om ze aan te pakken uiterst serieus."

Uruguayaanse soldaten

Enkele maanden geleden werden zes Uruguayaanse soldaten van de VN-vredesmacht in Haïti beschuldigd van verkrachting van een jonge Haïtiaan. Die zaak is overgedragen aan de Uruguyaanse autoriteiten. Dat is al er militairen bij betrokken zijn gebruikelijk, maar als politiemensen van de VN over de schreef gaan, treedt de volkerenorganisatie zelf op.

Eerder kwamen VN-soldaten in Congo in opspraak, omdat ze meestal in ruil voor wat eten of geld seks hadden met Congolese vrouwen en meisjes. Hierop heeft de afdeling vredesoperaties van de VN een zero tolerance-beleid tegenover seksueel misbruik ingevoerd, maar het probleem blijkt hardnekkig te zijn.