BANI WALID - Een aanval maandag op de Libische plaats Bani Walid is niet uitgevoerd door aanhangers van het oude regime van Muammar Kaddafi. 

Dat heeft de Libische minister van Binnenlandse Zaken Fawzi Abdelali gezegd. Het zou gaan om een plaatselijke twist.

Hij sprak daarmee lokale autoriteiten tegen. Die meldden dat getrouwen van de gedode Libische leider Kaddafi het centrum van Bani Walid hadden ingenomen.

Problemen

Volgens M'barek al-Fotmani, een voormalig lid van de Nationale Overgangsraad in de woestijnstad, hadden Kaddafi-aanhangers eerder op de dag een basis aangevallen van de troepen die vorig jaar Kaddafi verdreven. Het geweld ontstond toen militieleden probeerden om enkele Kaddafi-aanhangers te arresteren. Enkele mensen zouden zijn omgekomen.

De ruim 100 aanvallers zouden groene vlaggen dragen, het symbool van het regime van Kaddafi. De minister sprak ook dit bericht tegen. ''Volgens de informatie die we hebben, zijn er problemen tussen inwoners van de stad en is dat de reden van wat er is gebeurd'', aldus de minister. ''Het heeft niets te maken met het oude regime.''

Meerdere doden

Bani Walid ligt ruim 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli. Veel inwoners van de stad behoren tot de Warfallah-stam die lang trouw is gebleven aan Kaddafi. De plaats was een van de laatste bolwerken van Kaddafi, die in oktober werd gedood bij zijn thuisplaats Sirte.

Vorig jaar november vielen meerdere doden in Bani Walid, toen militieleden uit Tripoli probeerden om enkele inwoners op te pakken.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier