BANI WALID - Aanhangers van de verdreven Libische leider Muammar Kaddafi hebben de stad Bani Walid ingenomen.

Dat meldde de lokale functionaris M'barek al-Fotmani, een voormalig lid van de Nationale Overgangsraad in de woestijnstad maandag.

De Kaddafi-aanhangers hadden eerder op de dag een basis aangevallen van de troepen die vorig jaar Kaddafi verdreven. Ze gebruikten daarvoor onder meer antitankwapens.

Het geweld ontstond toen militieleden probeerden om enkele Kaddafi-aanhangers te arresteren.

Groene vlaggen 

Volgens een woordvoerder zijn zeker vier verdedigers gedood en zijn 20 anderen gewond geraakt. De ruim 100 aanvallers zouden groene vlaggen dragen, het symbool van het regime van Kaddafi. De woordvoerder vertelde dat Kaddafigetrouwen zondag flyers hebben verspreid. ''We komen snel terug. We zullen de ratten onschadelijk maken", zou daarop hebben gestaan.

De stad ligt circa 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli. Veel inwoners van de stad behoren tot de Warfallah-stam die lang trouw is gebleven aan Kaddafi. De plaats was een van de laatste bolwerken van Kaddafi, die in oktober werd gedood bij zijn thuisplaats Sirte.

De luchtmacht meldde dat vliegtuigen in gereedheid worden gebracht om naar Bani Walid te vliegen. In hoofdstad Tripoli zijn aanwijzingen dat de veiligheidsmaatregelen worden verscherpt, aldus journalisten in de stad.

Slecht moment

De opstand komt op een slecht moment voor de Nationale Overgangsraad. In de oostelijke stad Benghazi zijn onlangs ook protesten ontstaan. Bewoners klagen dat ze zo weinig vooruitgang zien sinds Kaddafi weg is. De een na hoogste functionaris van de raad moest daarom al aftreden.

Vorig jaar november vielen meerdere doden in Bani Walid, toen militieleden uit Tripoli probeerden om enkele lokale inwoners op te pakken.

De stad heroveren is vrij lastig. Die heeft een natuurlijke verdedigingswal. Iedereen die vanuit het noorden binnenkomt moet eerst naar een dal afdalen en daarna steil klimmen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten