DEN HAAG - Er is nog geen besluit genomen over de vraag waar Saif al-Islam Kaddafi wordt berecht, in Den Haag of in Libië. Dit heeft de woordvoerder van het Internationaal Strafhof (ICC) maandag desgevraagd gezegd.

De Libische minister Ali Khalifa Ashur van Justitie had eerder op de dag beweerd dat het Internationaal Strafhof (ICC) ermee zou hebben ingestemd dat de zoon van de ex-dictator in Libië zelf wordt berecht.

Daarmee zou een proces in Den Haag van de baan zijn. Maar volgens het ICC is nog niet eens een verzoek ingediend voor berechting in Libië.

Maandag zijn slechts enkele vertrouwelijke antwoorden binnengekomen op vragen die het Strafhof heeft gesteld aan de autoriteiten van het Noord-Afrikaanse land.

Reactie

Het ICC heeft van de Libische autoriteiten een reactie ontvangen op de vragen die het hof heeft over de situatie van Seif al-Islam Kaddafi. Deze reactie is vertrouwelijk en er worden geen details over de inhoud naar buiten gebracht, zo liet ICC-woordvoerder Fradi El Abdallah maandag weten.

Zonen

Saif al-Islam Kaddafi is een van de zonen van de Libische oud-leider Muammar Kaddafi. Nadat zijn vader was doodgeschoten, werd hij op de vlucht gevangengenomen.

Ook hij werd door het Strafhof gezocht wegens misdaden bij pogingen om de opstand in zijn land neer te slaan. Saif al-Islam had een prominente rol in de leiding van het land tijdens het bewind van zijn vader.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten