DEN HAAG - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag begint rechtszaken tegen vier Kenianen wegens misdaden tegen de menselijkheid, begaan na de presidentsverkiezingen van eind 2007.

Het gaat om de presidentskandidaten Uhuru Kenyatta en William Ruto, topambtenaar Francis Muthaura en Joshua arap Sang, het hoofd van een radiostation.

Dat heeft voorzittend rechter Ekaterina Trendafilova maandag bekendgemaakt. Twee andere personen worden niet langer als verdachte beschouwd. De rechters stellen dat de aanklagers onvoldoende bewijs hebben verzameld tegen Mohammed Hussein Ali, baas van de politie in 2007, en Henry Kosgey, een zeer prominente politicus. Zij gaan vrijuit.

Geweldsexplosie

De overige vier worden verdacht van het organiseren van de geweldsexplosie, waarbij minstens 1200 mensen om het leven werden gebracht in 2 maanden tijd. Circa 600.000 mensen sloegen op de vlucht in verband met moordpartijen, verkrachtingen en andere vormen van geweld.

De geweldsgolf zou zijn georganiseerd door de kampen van zittend president Mwai Kibaki en diens rivaal Raila Odinga. Beide presidentskandidaten claimden de overwinning tijdens de stembusgang, die volgens waarnemers gepaard ging met grootschalige fraude. De internationale gemeenschap forceerde uiteindelijk een regering van nationale eenheid. Kibaki bleef president, Odinga werd premier.

Verkiezingen

Eind dit jaar hebben weer presidentsverkiezingen plaats. Kibaki is niet verkiesbaar, Odinga wel. Kenyatta, zoon van de eerste president van Kenia en nu minister van Financiën, geldt als een serieuze kanshebber voor het hoogste ambt in het Oost-Afrikaanse land.

Ruto, die vorig jaar werd ontslagen als minister van Landbouw in verband met een fraudeschandaal, heeft ook presidentiële aspiraties, maar waarnemers achten de kans klein dat hij staatshoofd van Kenia wordt.

Inlichtingendiensten en politie in Kenia vrezen nieuwe onlusten in verband met het maandag gepubliceerde besluit van de rechters.