ANKARA - Turkije heeft Frankrijk gedreigd met nieuwe sancties wegens een Franse wet die het strafbaar stelt de Turkse volkerenmoord in 1915 op de Armenen te ontkennen.

De Franse Senaat stemt maandag over de wet. Turkije houdt vol dat er geen sprake was van een georganiseerde poging om de bevolkingsgroep uit te roeien.

Turkije wilde nog niet zeggen wat de beoogde sancties zijn. Mogelijk annuleert het enkele contracten met Franse staatsbedrijven.

''We hebben al eerder bepaald welke stappen we zetten, als de wet wordt aangenomen. Niemand hoeft daaraan te twijfelen'', zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu.

Hij vergeleek de wet met de middeleeuwse inquisitie, waarbij heksen en ketters werden verbrand. ''Als elk parlement besluiten neemt over zijn kijk op de geschiedenis, begint een nieuwe inquisitie in Europa. Helaas is de herleving een schande voor Frankrijk.''

Presidentsverkiezingen

Turkije zegt dat het wetsvoorstel een poging is van president Nicolas Sarkozy om de stemmen te winnen van 500.000 Armenen bij de presidentsverkiezing in april en mei.

Om aan de Turkse bezwaren iets tegemoet te komen is het wetsvoorstel al iets aangepast. De tekst verbiedt nu de ontkenning van elke volkerenmoord, niet specifiek die op de Armenen. Turkije neemt daar echter geen genoegen mee.

Turken hebben de afgelopen dagen volop gedemonstreerd in Parijs.