CAIRO - De nieuwe volksassemblee in Egypte is maandag voor het eerst bijeen voor een vergadering.

In het parlement, het eerste in decennia dat door vrije verkiezingen tot stand is gekomen, heeft de Moslimbroederschap de meeste zetels. Deze conservatieve partij die tot voor kort verboden was, komt echter net tekort voor een absolute meerderheid.

De zitting werd geopend door Mahmoud al-Saqa, met 81 jaar het oudste parlementslid. Hij bezet een zetel namens de liberale Wafd-partij.

Saqa riep de 508 parlementariërs op de 'martelaren van de revolutie' te herdenken die het afgelopen jaar tijdens de massale protesten tegen het bewind van dictator Hosni Mubarak zijn omgekomen.

Schermutselingen

Kort nadat Saqa het woord had gevoerd, kwam het tot schermutselingen in de zaal. Verscheidene afgevaardigden wilden de eed op de grondwet niet volgens de voorgeschreven formule afleggen.

Een radicale moslim voegde een verwijzing naar de islamitische wetgeving toe en een ander zwoer op de 'martelaren van de revolutie'.

Nieuwe parlement

Het nieuwe parlement is het resultaat van een historische stembusgang in Egypte, die van november tot en met januari in etappes werd gehouden. De verkiezingen volgden op de val van Mubarak in februari vorig jaar.

Het land wordt sindsdien bestuurd door een militaire raad onder leiding van veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi. De militairen blijven aan de macht tot de presidentsverkiezingen in juni, maar de zitting van maandag is volgens waarnemers een mijlpaal in de overgang naar de democratie.

Alles over Egypte en de Arabische Lente in onze nieuwsdossiers

Parlement Egypte