CAIRO - De Arabische Liga heeft de Syrische president Bashar al-Assad zondag gevraagd de macht over te dragen aan zijn vicepresident.

Tot een soortgelijke oplossing werd eerder besloten om een eind te maken aan het politieke geweld in Jemen.

Het appel aan Assad werd bekendgemaakt na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga in Caïro. De Liga wil dat binnen twee weken een politieke dialoog op gang komt.

De Arabische landen willen dat er geprobeerd wordt een einde aan de crisis in Syrië te maken door een overgangsregering te vormen die vervroegde verkiezingen moet organiseren binnen twee maanden.

Troepen

De Liga vraagt de Syrische regering opnieuw om haar troepen uit de steden terug te trekken en politieke gevangenen vrij te laten. Er zijn geen sancties in het vooruitzicht gesteld voor het geval dat Damascus het appel niet naleeft, zo meldde nieuwszender al-Jazeera.

De waarnemersmissie van de Liga blijft in Syrië, ook al trekt Saudi-Arabië zijn contingent terug.

Syrië

In Syrië is fel gereageerd op de oproep. Volgens een Syrische regeringsfunctionaris moet de Arabische Liga moet zich met haar eigen zaken bemoeien. Dat heeft hij maandag gezegd tegen de staatstelevisie.

De functionaris noemde de oproep ''een schaamteloze inmenging in interne aangelegenheden''. Hij sprak ook van een aanval op de Syrische soevereiniteit.

President Assad voert al maanden een bloedige strijd tegen betogers die een einde eisen aan zijn autoritaire bewind. Het politieke geweld heeft al aan naar schatting 5000 mensen het leven gekost.

Europese Unie

De Europese Unie heeft zich geschaard achter het plan van de Arabische Liga om in Syrië een overgangsregering te installeren en verkiezingen te organiseren. Dat is maandag besloten op een vergadering van de Europese ministers van buitenlandse zaken in Brussel, zei EU-coördinator voor buitenlandse aangelegenheden Catherine Ashton.

Op de vergadering werd tevens ingestemd met nieuwe sancties tegen acht Syrische bedrijven en 22 Syrische hoogwaardigheidsbekleders. Daarnaast werden de Verenigde Naties opgeroepen actie te ondernemen tegen de repressie in Syrië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten