AMSTERDAM – De inkomensongelijkheid van de G20 landen is het snelst gestegen in Rusland, China, Japan en Zuid-Afrika. Ook neemt de ongelijkheid toe in rijke landen als Canada, Groot-Brittannië en Duitsland.

Dit stelt hulporganisatie Oxfam Novib in een rapport bij de start van het World Economic Forum in Mexico, waar de G20-ministers van financiën elkaar treffen. De hulporganisatie maakte deze analyse op basis van al bestaande cijfers.

De helft van ’s werelds arme mensen woont volgens Oxfam in een G20-land. De hulporganisatie stelt dan ook dat in 14 van de G20 landen de economische groei de arme mensen te vaak niet bereikt.

Het rapport voorspelt dat ruim één miljoen mensen in Zuid Afrika het volgende decennium onder de armoedegrens terecht komt als de groeiende inkomensongelijkheid niet wordt aangepakt.

Volgens de hulporganisatie is Zuid-Korea het enige rijke land dat de afgelopen twee decennia erin geslaagd is om de ongelijkheid terug te dringen.  De hulporganisatie doet dan ook enkele aanbevelingen aan de G20-landen om hun aanpak te verbeteren.