AMSTERDAM - Op de waarschuwingen voor de naderende hongersnood in de Hoorn van Afrika is door de internationale gemeenschap niet adequaat gereageerd.

Dit stelt Oxfam Novib naar aanleiding van een rapport dat de mensenrechtenorganisatie woensdag presenteert.

Volgens het rapport hadden duizenden onnodige doden voorkomen kunnen worden wanneer overheden en hulporganisaties sneller hadden gereageerd. Maanden voordat de hongersnood daadwerkelijk begon, waren er al signalen dat een voedselcrisis op handen was.

Geldschieters wilden eerst bewijs zien van een humanitaire catastrofe alvorens met geld over de brug te komen, aldus Oxfam Novib. Hierdoor konden preventieve maatregelen niet op tijd genomen worden.

Traag

Door de trage respons is de hulpverlening bij de hongersnood uiteindelijk duurder uitgevallen. Het vervoeren van water naar crisisgebieden als laatste redmiddel is vele malen duurder dan het preventief aanleggen van waterputten, zo stelt de organisatie

Hoewel moeilijk te bepalen, wordt door de Britse overheid het dodental door de droogte in de periode van april tot augustus 2011 geschat tussen de 50.000 en 100.000. Meer dan de helft hiervan waren kinderen onder de vijf jaar.

Oxfam waarschuwt in het rapport ook voor een mogelijke nieuwe voedselcrisis in West-Afrika, vooral in Niger, Mali, Tsjaad en Burkina Faso.

Lees alles over de hongersnood