GROSSETO/ROME - Justitie in het Italiaanse Grosseto is zaterdag een onderzoek begonnen naar de ondergang van het kolossale Italiaanse cruiseschip Costa Concordia.

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde cruiseschip, is zaterdag aangehouden. Hij is al uren ondervraagd. Hij wordt verdacht van dood door schuld, het veroorzaken van het zinken van een schip en van het in de steek laten van passagiers, aldus Italiaanse media.

Volgens het Openbaar Ministerie in het Toscaanse Grosseto heeft de kapitein het schip al vrijdagavond om 23.30 uur verlaten, terwijl de laatste reddingsboot met passagiers pas om 03.00 uur 's nachts vertrok.

Schettino had voor zjn aanhouding tegen de Italiaanse tv gezegd dat het stuk rots waar de Costa Concordia vrijdag tegenaan voer, niet op de zeekaart staat. ''Dit obstakel had er niet moeten zijn'', aldus de kapitein.  ''We hadden genoeg water onder ons moeten hebben.''

Volgens inwoners van het eilandje Giglio die de zee rond het eiland goed kennen, is dat niet waar: De rotsen, Le Scole genoemd, staan gewoon op de kaart.

Koers

ANSA daarentegen meldt op gezag van de eerste resultaten van het onderzoek van de kustwacht dat het schip meerdere zeemijlen van de koers is afgeweken. '

'Of dit is gebeurd door een menselijke fout, door een storing in de apparatuur of een combinatie van beide, zal het onderzoek moeten uitwijzen dat net is begonnen'', aldus de anonieme bron.

Het schip liep, kennelijk al met problemen kampend, vrijdagavond laat op de rotsen en strandde op nog geen 200 meter van het eilandje Giglio, 135 kilometer ten noordwesten van Rome en minder dan 30 kilometer van de kust van Toscane.

Slachtoffers

Naar schatting 100 tot 150 opvarenden raakten te water en moesten door de toegesnelde reddingswerkers uit het water worden gered. Drie opvarenden zijn omgekomen en 14 raakten gewond. Er worden er zaterdagmiddag nog steeds 20 vermist.

Bij de drie doden die zijn gevallen, gaat het om twee Franse toeristen en een Peruaan. Volgens de eerste medische onderzoeken zijn de slachtoffers verdronken. Het Openbaar Ministerie heeft een lijkschouwing gelast.

Vermist

Van de personen die aan boord van het cruiseschip waren, zijn er circa 40 nog zoek, zegt een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht tegen persbureau ANSA. Hij wilde die personen niet omschrijven als ''vermist'' omdat zij mogelijk niet geregistreerd zijn toen zij aan land gingen.

Over het aantal vermisten bestaat sinds het ongeluk grote verwarring. Eerder zaterdag was melding gemaakt van 20 vermisten.

Nederlanders

De eerste Nederlandse passagiers van het cruiseschip zijn zaterdagavond geland op Schiphol. Volgens een woordvoerster van reisorganisatie TUI zijn 11 van de 13 mensen die bij dochtermaatschappij KRAS een reis hadden geboekt, zaterdagavond vanuit Milan teruggekomen. De andere twee vliegen zondag terug.

Van de tien mensen die bij Cruise Travel hadden geboekt, zijn in ieder geval vier al richting Nederland vertrokken, aldus een woordvoerder van de ANWB. De andere vier komen kort voor middernacht aan op Schiphol, vanuit Rome. De ANWB is sinds november vorig jaar eigenaar van Cruise Travel.

Oorzaak

Francesco Verusio, het hoofd van het Openbaar Ministerie in het Zuid-Toscaanse Grosseto, niet ver van de plaats van het ongeluk, zei zaterdagmiddag dat de oorzaak nog volkomen onduidelijk is.

Media meldden dat bij de doop van het vaartuig 6 jaar geleden de fles champagne niet brak, wat volgens sommigen het schip ongeluk bezorgt.

Incompetent

De bemanning van de Costa Concordia bleek tijdens het ongeluk incompetent. Dit heeft de passagier Giuseppe Lanzafame, die zelf jarenlang heeft gevaren, gezegd tegen persbureau ANSA.

''Ik heb meteen gemerkt dat het personeel niet voorbereid was'', aldus de ex-zeeman. ''Zij wisten niet hoe zij de reddingsboten te water moesten laten. Veel van hen konden niet met ons communiceren: buitenlanders die Italiaans noch Engels spraken.''

Op een gegeven moment is Lanzafame dan maar zelf een van de reddingsboten gaan besturen: ''Zij waren banger dan wij.''

Ongeval cruiseschip Costa Concordia