GROSSETO - Een enorm cruiseschip is zaterdag gekapseisd voor de kust van Italië, nadat het een rots had geraakt.

Bij het incident zijn minstens 3 doden gevallen, terwijl hulpverleners nog op zoek zijn naar 50 opvarenden.

In totaal waren 4229 mensen aan boord. De meesten konden van het schip worden gered voordat het geheel op zijn kant kwam te liggen.

Anderen raakten in paniek en sprongen in het koude water. Een van deze personen zou daarop zijn gestorven aan een hartaanval.

Nederlanders

Aan boord van de Costa Concordia zaten zeker 34 Nederlanders. Zij zijn allen ongedeerd. Dat heeft SOS International laten weten.

Over het aantal Nederlanders aan boord was veel gesteggel. Er was eerst sprake van 13 Nederlandse pasagiers, later 26 en de eigenaar van het schip wist te meldden dat er 42 Nederlanders aan boord waren. 

Het aantal van 34 Nederlanders aan boord van het schip is een redelijke zekerheid omdat zij reisden via een organisatie. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet helemaal worden uitgesloten dat er ook Nederlanders aan boord zaten die op eigen houtje reisden.

Noodpaspoort

De reisorganisaties halen de gestrande reizigers zo snel mogelijk terug naar Nederland, de eersten vliegen zaterdagavond al terug vanuit Milaan.

Van een aantal ligt het paspoort nog in het schip. Zij krijgen een noodpaspoort van de ambassade in Rome of het consulaat-generaal in Milaan.

Scheur

Het cruiseschip heeft een scheur van 70 meter aan de linkerkant, maakte daardoor zwaar slagzij en hangt 80 graden naar stuurboord. Ooggetuigen vermoeden dat het een rots heeft geraakt, aldus het Italiaanse persbureau Ansa.

''We hoorden een grote knal, toen begon de hel'', zei een passagier die naar Porto Santo Stefano was gebracht. ''De bemanning zei ons dat we rustig moesten blijven, maar de angst was op hun gezicht te zien.'' Met helikopters, schepen en duikers wordt nog naar vermisten gezocht.

''Het was net een scène uit de film Titanic", zei Mara Parmegiani, een van de passagiers op het cruiseschip. De opvarenden hoorden omstreeks vrijdagavond acht uur een harde knal. ''We zaten te eten toen de lichten plotseling uit gingen en we een knal hoorden en een krakend geluid. Alles viel van tafel'', zei een andere passagier.

Storing

Aanvankelijk kregen de opvarenden te horen dat het schip tot stilstand was gekomen door een elektrische storing. Daarna werd hen opgedragen de reddingsvesten aan te doen. Er waren vooral veel Italianen en Duitse passagiers aan boord.

De Costa Concordia was vrijdag vertrokken vanuit de haven van Civitavecchia, ongeveer 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad Rome. Het luxe schip was bezig aan een rondreis door het westelijke deel van de Middellandse Zee en zou onder meer stops maken in Cagliari, Palma de Mallorca, Barcelona en Marseille.

Ongeval cruiseschip Costa Concordia