28 jaar cel voor Joran van der Sloot

AMSTERDAM - De rechtbank van Lima heeft Joran van der Sloot vrijdag tot 28 jaar cel veroordeeld voor roofmoord op de Peruaanse Stephany Flores (21).

Ook moet Van der Sloot een bedrag van 59.000 euro (200.000 Peruaanse sol) betalen aan de nabestaanden van Flores.

Als de Nederlander zijn straf heeft uitgezeten, zal hij Peru worden uitgezet.

In beroep

Joran van der Sloot wil zich niet neerleggen bij het vonnis dat tegen hem is uitgesproken. Dat zei hij vrijdag nadat hij tot 28 jaar celstraf was veroordeeld voor de roofmoord op de Peruaanse miljonairsdochter Stephany Flores.

Eerder had zijn advocaat laten weten in beroep te zullen gaan als de straf te hoog uit zou vallen. De rechtbank in Lima veroordeelde Van der Sloot tot 28 jaar gevangenisstraf nadat hij woensdag de beschuldigingen tegen hem had bekend. De aanklager had 30 jaar cel geëist.

De voorzitter van de rechtbank las voorafgaand aan de strafuitspraak minutieus voor hoe de uren rond de dood van Flores er 1,5 jaar geleden hebben uitgezien.

Beelden van het moment van de uitspraak:

Familie Flores

De familie van Stephany Flores is niet van plan het vonnis tegen Joran van der Sloot aan te vechten. Dat heeft Edward Álvarez, de advocaat van de familie gezegd na de uitspraak van de rechtbank. Álvarez stelt dat de strafmaat "binnen de voorziene marges" valt. 

Strafvermindering

Woensdag verklaarde Van der Sloot (24) zich schuldig aan alles wat hem wordt verweten. Daarmee hoopte hij in aanmerking te komen voor strafvermindering. De openbaar aanklager heeft een celstraf van 30 jaar geëist tegen de Nederlander, zijn advocaat liet weten in te zetten op 23 jaar.

De Nederlander kreeg maar een beperkte korting op de geëiste straf. Volgens de rechters omdat hij niet direct vanaf het begin de hele waarheid heeft verteld.

Natalee Holloway

Vorige week vrijdag verklaarde hij nog aan de rechter, dat hij de miljonairsdochter op 30 mei 2010 in zijn hotelkamer in Lima van het leven heeft beroofd, maar dat zou in een emotionele opwelling zijn gebeurd: hij werd kwaad toen hij zag dat Flores op zijn laptop stukken over Natalee Holloway bekeek.

De Amerikaanse tiener Holloway verdween precies 5 jaar eerder op Aruba, waar Van der Sloot toen woonde. Zij is nooit gevonden, hij is tot op heden verdachte.

Woensdag bekende Joran alsnog dat hij schuldig was aan roofmoord op Flores. Hij deed dit waarschijnlijk in de hoop op strafvermindering. Hij stal haar geld, creditcard en auto om te kunnen ontsnappen.

Verenigde Staten

De rechtbank gaf aan dat Joran direct na het uitzitten van zijn straf het land uit wordt gezet. Dat gebeurt omdat hij een buitenlander is.

Dan hangt hem wel in de Verenigde Staten nog een strafzaak boven het hoofd voor het afpersen van de moeder van Natalee Holloway. Hij zou moeder Beth hebben aangeboden om voor 250.000 dollar de locatie van het lichaam van Natalee bekend maken.

Alles over Joran van der Sloot

Chronologie klopjacht Joran van der Sloot

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Uitspraak Joran

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie