AMSTERDAM - Joran van der Sloot heeft zich woensdag voor de rechtbank in Lima schuldig verklaard aan alles wat hem wordt verweten.

Nu hij dat heeft gedaan, komt hij in aanmerking voor strafvermindering. De openbaar aanklager wil dat hij 30 jaar de gevangenis in gaat voor de roofmoord op Stephany Flores, 1,5 jaar geleden.

De rechter doet vrijdag uitspraak in de zaak. Volgens zijn advocaat voelt Joran zich vervolgd door de hele wereld. De raadsman zei dat zijn cliënt ''onderhevig is aan een diep emotioneel trauma door wat er is gebeurd.''

Opwelling

Op de eerste dag van de rechtszaak in Peru maandag gaf de Nederlander ook al aan Flores anderhalf jaar geleden te hebben gedood. Hij zou de miljonairsdochter echter van het leven hebben beroofd in een emotionele opwelling: hij werd kwaad toen hij zag dat Flores op zijn laptop stukken over Natalee Holloway bekeek.

De Amerikaanse tiener Holloway verdween precies 5 jaar eerder op Aruba, waar Van der Sloot toen woonde. Zij is nooit gevonden, hij is tot op heden verdachte.

Na deze verklaring vroeg Van der Sloot bedenktijd aan de rechtbank voor zijn definitieve verklaring over de beschuldiging tegen hem. Die kreeg hij tot woensdag.

Psychopaat

Volgens de advocaat van de familie Flores, Edward Alvarez, is Van der Sloot een psychopaat die niet terug kan naar de maatschappij. Hij zei dat in een persconferentie direct na de zitting.

Volgens Alvarez was het duidelijk dat Van der Sloot Stephany Flores vermoord heeft om haar van haar geld te beroven. ''En daarvoor staat levenslang", zei hij met nadruk.

Toen hem werd gevraagd of hij in beroep zou gaan als Van der Sloot strafvermindering krijgt, wilde hij niet reageren. Maar hij stelde dat een straf van 20 jaar te weinig is. Die 20 jaar wordt als mogelijkheid genoemd voor het vonnis dat de drie rechters uiteindelijk gaan vellen. Vrijdag om 10 uur wordt het proces vervolgd en zal het vonnis voor Van der Sloot worden uitgesproken.

Beide advocaten hebben gezegd in beroep te gaan als de straf respectievelijk te laag of te hoog uitvalt.

Taxichauffeurs

De drie taxichauffeurs die hem na de moord van Lima naar Chili hebben gebracht en beschuldigd worden van het achterhouden van informatie over strafbare feiten hebben zich onschuldig verklaard. Hun proces gaat door.

In een emotioneel betoog probeerde Van der Sloots advocaat José Jimenez na diens bekentenis aan te tonen dat hij de dag van de moord beheerst werd door een diep psychologisch trauma. Kennelijk om de rechters tot een lichtere straf te bewegen.

Maar hij kreeg niet veel ruimte omdat dit soort argumenten volgens de rechtbank nu een gepasseerd station zijn. Van der Sloot heeft zich schuldig verklaard aan de aanklacht.

Jimenez wees ook opnieuw op vermeende onregelmatigheden bij de politieverhoren. Desgevraagd verklaarde hij tegenover het ANP dat de klacht bij de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten gewoon blijft staan.

Niet alleen vragen Van der Sloots advocaten de aandacht van de commissie voor de verhoren, ook zeggen ze dat zijn aanhouding in en de uitzetting uit Chili onrechtmatig waren.

''Maar dit is een zaak van lange adem", aldus Jimenez. ''Als we in het gelijk worden gesteld, is het mogelijk dat het proces vanaf nul over moet, omdat Peru zich moet onderwerpen aan deze uitspraak."

Lees al het nieuws over Joran van der Sloot

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Proces Joran van der Sloot hervat