NEW YORK - De omheining om het park in New York waar betogers van Occupy Wall Street bivakkeerden is dinsdag verwijderd.

Demonstranten grepen die gelegenheid direct aan het Zucotti-park in Manhattan weer binnen te gaan.

Een aantal Occupyers zei te willen overnachten in het park, maar het is onduidelijk of ze dat zonder tenten en slaapzakken willen doen.

Die zijn in het park namelijk niet meer toegestaan sinds de politie het kamp op 15 november ontruimde. Voor het park op 17 september werd bezet, was alleen fietsen en skaten verboden, nu van alles, van het opzetten van tenten tot het liggen op bankjes.

Blij

Maandag dienden burgerrechtenbewegingen een klacht in bij de autoriteiten omdat de omheining de wet op toegang tot de openbare ruimte zou schenden.

"We zijn blij dat de stad het park eindelijk teruggeeft aan de bevolking", zei Donna Lieberman van New Yorkse Bond voor Burgervrijheden. "We hopen dat het Zucotti-park zijn plaats weer kan innemen als een plek voor ontmoetingen en protest in New York." De autoriteiten zeiden de omheining niet langer nodig te achten.

Sinds de ontruiming half november mochten mensen alleen het park binnen via twee controleposten die door agenten en beveiligers werden bemand.

Overwinning

De sfeer was rustig toen zo'n driehonderd demonstranten een paar uur nadat de omheining was neergehaald het park betraden.

"Het nieuws verspreidde zich snel en we zijn meteen hier naartoe gerend", zei betoger Lauren DiGioia. Beveiligers, die eerder nog de omheining bewaakten, stonden van een afstandje toe te kijken, samen met een handvol politieagenten. Het was een kleine overwinning voor de demonstranten die betogen tegen economische ongelijkheid en inhaligheid in het bedrijfsleven.

Alles over Occupy in ons nieuwsdossier