Mitt Romney wint ook in New Hampshire

WASHINGTON - De Republikein Mitt Romney heeft dinsdag (lokale tijd) zoals verwacht ook de tweede voorverkiezing gewonnen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In New Hampshire kreeg Romney ruim 39 procent van de stemmen, zo bleek na het tellen van ruim 92 procent van de uitgebrachte stemmen.

''Bedankt New Hampshire! Vanavond hebben we geschiedenis geschreven'', zei Romney in een toespraak voor zijn aanhangers in Manchester, de grootste stad van de Granite State.

Romney maakte weinig woorden vuil aan zijn Republikeinse rivalen, maar koos voor de aanval op zittend president Barack Obama.

Voorbeeld

Het Democratische staatshoofd zou de Verenigde Staten willen omvormen tot een maatschappij naar Europees voorbeeld, volgens Romney een slecht vooruitzicht. ''Wij staan ervoor in dat we een vrij en welvarend land vol kansen blijven'', aldus Romney.

''Deze president haalt zijn inspiratie uit de hoofdsteden van Europa; wij kijken naar de steden en stadjes van de Verenigde Staten. Deze president vestigt zijn hoop op de overheid. Wij vestigen onze hoop op het Amerikaanse volk.''

Mitt Romney wint New Hampshire:

Primaries

Romney lijkt zeker van zijn nominatie als kandidaat namens de Republikeinse partij. Hij won vorige week al de voorverkiezingen in Iowa. In de geschiedenis kwam het nog nooit voor dat een kandidaat de eerste twee 'primaries' won en toch naast de nominatie greep.

Toch zal Romney nog hard moeten werken voordat hij het in het najaar mag opnemen tegen Obama. Op 21 en 31 januari wachten nieuwe krachtproeven in South Carolina en in Florida. Als hij daar ook goede resultaten neerzet, kan de nominatie hem niet meer ontgaan, zo verwachten politieke waarnemers.

Ron Paul

Ron Paul is vooralsnog Romneys voornaamste rivaal in de strijd om de nominatie namens de Republikeinse partij. Hij kreeg ongeveer 23 procent van de stemmen in New Hampshire. Jon Huntsman werd derde met bijna 17 procent.

Ron Paul geeft speech na behalen tweede plaats:

Rick Santorum, die in Iowa met slechts acht stemmen verschil als tweede eindigde achter Romney, kwam in New Hampshire niet in de buurt van een soortgelijke score.

Santorum kreeg ongeveer 9,3 procent van de stemmen, en eindigde daarmee zelfs nog achter nummer vier Newt Gingrich (9,4 procent). Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Rick Perry zijn campagne staakt. Hij werd met 0,7 procent afgetekend zesde en laatste in New Hampshire. 

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Uitslag New Hampshire

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie