ATHENE - Twee schilderijen, van Piet Mondriaan en Pablo Picasso, zijn in de nacht van zondag op maandag gestolen uit het nationale museum in Athene.

Dat meldde de politie, die nog onderzoekt of ook andere kunstwerken zijn verdwenen.

Van Mondriaan is het olieverfschilderij Molen verdwenen, dat hij in 1905 maakte. Van Picasso gaat het om het werk Hoofd van een vrouw, een schilderij uit de jaren '30, dat aan het museum was geschonken.

Ook een schets van de Italiaanse kunstenaar Moncalvo werd meegenomen.

Balkondeur

De dieven hadden een balkondeur opengebroken aan de achterkant van het museum, tegenover een tophotel in Athene. Het inbraakalarm ging even rond 05.00 uur af en een bewaker zag het silhouet van een persoon die zich uit de voeten maakte.

Toen de bewaker de dieven achternaging, lieten ze een werk van Mondriaan vallen. Daardoor is het schilderij Landschap, eveneens in 1905 gemaakt, voor het museum behouden gebleven. De inbraak heeft volgens de politie ongeveer 7 minuten geduurd.

Onbekende Schatten

Maandag is de laatste dag van de tentoonstelling met de naam Onbekende Schatten, waarvan onder anderen werken van Albrecht Dürer en Rembrandt deel uitmaken.

Het museum in het centrum van Athene is van plan na de tentoonstelling de deuren te sluiten voor een uitbreiding en renovatie.